Q 1.

Fear : Threat :: Anger : ?

A)  Compulsion
B)  Panic
C)  Provocation
D)  Force

Q 2.

Doctor : Nurse :: ? : Follower

A)  Employer
B)  Leader
C)  Worker
D)  Manager
Q 3.

What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization ?

A)  2400 BC - 1700 BC
B)  2400 BC - 1750 BC
C)  2500 BC - 1700 BC
D)  2500 BC - 1750 BC
Answer & Explanation Answer: D) 2500 BC - 1750 BC

Explanation:

View Answer Discuss

Category: indian history questions answers

Q 4.

A baby has been born with a small tail. It is the case exhibiting

A)  atavism
B)  mutation
C)  retrogressive evolution
D)  metamorphosis
Answer & Explanation Answer: A) atavism

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 5.

The tendency of population to remain in genetic equilibrium may be disturbed by [NEET 2013]

A)  Lack of random mating
B)  Lack of mutations
C)  Lack of migration
D)  Random mating
Answer & Explanation Answer: A) Lack of random mating

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 6.

The undigested food stored in the liver in the form of carbohydrate is called:

A)  Pulp
B)  Glucose
C)  Glycogen
D)  Carbohydrate
Answer & Explanation Answer: C) Glycogen

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 7.

In which part of our body food gets absorbed?

A)  Small Intestine
B)  Large Intestine
C)  Stomach
D)  Liver
Answer & Explanation Answer: F)

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 8.

Name the hardest material present in the body?

A)  Dentin
B)  Pulp
C)  Enamel
D)  None of the above
Answer & Explanation Answer: C) Enamel

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 9.

What is the function of Bile Juice secreted by Liver?

A)  It makes the food alkaline.
B)  It makes the food acidic.
C)  It breaks down the food.
D)  None of the above
Answer & Explanation Answer: A) It makes the food alkaline.

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 10.

Complete digestion of food occurs in:

A)  Stomach
B)  Small Intestine
C)  Pancreas
D)  Large Intestine
Answer & Explanation Answer: B) Small Intestine

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 11.

Name the largest part of the Alimentary canal?

A)  Large Intestine
B)  Small Intestine
C)  Liver
D)  Stomach
Answer & Explanation Answer: B) Small Intestine

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 12.

What is the Function of Hydrochloric Acid?

(i) It makes pepsin enzyme effective.

(ii) It kills bacteria which may enter in stomach with food.

Which of the following statements is/are correct?

A)  Only (i)
B)  Only (ii)
C)  Both (i) and (ii)
D)  Neither (i) nor (ii)
Answer & Explanation Answer: C) Both (i) and (ii)

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 13.

In which part of the body digestion of protein begins?

A)  Pancreas
B)  Stomach
C)  Small Intestine
D)  Large Intestine
Answer & Explanation Answer: B) Stomach

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 14.

Arrange the correct sequence of the steps involved in the process of Human Digestive System?

A)  Digestion, Ingestion, Assimilation, Egestion and Absorption
B)  Ingestion, Digestion, Absorption, Assimilation and Egestion
C)  Egestion, Absorption, Digestion, Assimilation and Ingestion
D)  Assimilation, Absorption, Ingestion, Digestion and Egestion
Answer & Explanation Answer: A) Digestion, Ingestion, Assimilation, Egestion and Absorption

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 15.

Name the Glands associated with the Human Digestive System?

A)  Salivary Glands and Pancreas
B)  Salivary Glands and Liver
C)  Liver and Pancreas
D)  Salivary Glands, Liver & Pancreas
Answer & Explanation Answer: D) Salivary Glands, Liver & Pancreas

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

error: कृपया उचित स्थान पर क्लिक करें !!