ExamProbe > MCQ Question > UGC-NET
Q 1.

Which is the first city in India to use 100% renewable energy during daytime

A)  Daman
B)  Diu
C)  Puducherry
D)  Kochi
Answer & Explanation Answer: B) Diu

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 2.

National Panchayati Raj Day is celebrated on

A)  20th April
B)  24th April
C)  26th April
D)  30th April
Answer & Explanation Answer: B) 24th April

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 3.

Total number of gold medals won by India in the 2018 Commonwealth Games is

A)  23
B)  26
C)  28
D)  31
Answer & Explanation Answer: B) 26

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 4.

Total number of medals won by India in the 2018 Commonwealth Games is

A)  58
B)  62
C)  66
D)  68
Answer & Explanation Answer: C) 66

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 5.

World Homeopathy Day is observed on

A)  March 25th
B)  March 31st
C)  April 6th
D)  April 10th
Answer & Explanation Answer: D) April 10th

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 6.

What is the rank of India in the ranking published by Index of Economic Freedom 2018

A)  105
B)  115
C)  130
D)  135
Answer & Explanation Answer: C) 130

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 7.

“Village Rockstar” which wins the Best Feature Film in the 65th National Film Awards is a _______ film

A)  Assamese
B)  Bengali
C)  Marathi
D)  Hindi
Answer & Explanation Answer: A) Assamese

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 8.

Who wins the Best Actress Award in the 65th National Film Awards in 2018

A)  Sridevi
B)  Anita Das
C)  Divya Dutta
D)  Sasha Thirupati
Answer & Explanation Answer: A) Sridevi

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 9.

Who wins the 2018 Dadasaheb Phalke Award

A)  Dharmendra
B)  Vinod Khanna
C)  Shashi Kapoor
D)  Kader Khan
Answer & Explanation Answer: B) Vinod Khanna

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 10.

“World Water Day” is observed on

A)  4th march
B)  16th March
C)  22nd March
D)  27th March
Answer & Explanation Answer: C) 22nd March

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 11.

Ways and Means Advances is provided to Central Government of India by…..?

A)  Reserve Bank of India
B)  NITI Aayog
C)  International Monetary Fund
D)  Finance Commission
Answer & Explanation Answer: A) Reserve Bank of India

Explanation:
The Reserve Bank of India gives temporary loan facilities to the centre and state governments as a banker to government. This temporary loan facility is called Ways and Means Advances (WMA). The WMA scheme for the Central Government was introduced on April 1, 1997, after putting an end to the four-decade old system of adhoc (temporary) Treasury Bills to finance the Central Government deficit.

View Answer Discuss

Category:

Q 12.

Where was the First Global Conference on Synergies between the 2030 Agenda and Paris Agreement held?

A)  Copenhagen, Denmark
B)  Bonn, Germany
C)  Stockholm, Sweden
D)  Moscow, Russia
Answer & Explanation Answer: A) Copenhagen, Denmark

Explanation:
The first-ever global coalition on clean and efficient cooling was launched at the recently held First Global Conference on Synergies between the 2030 Agenda and Paris Agreement in Copenhagen, Denmark. The UN Department of Economic and Social Affairs (DESA) and the UNFCCC convened this conference. The ‘Climate and SDGs Synergy Conference’ aims to promote action around the SDGs and climate change, and deliver a set of concrete recommendations for strengthening the interlinkages between the SDGs and climate action.

View Answer Discuss

Category:

error: कृपया उचित स्थान पर क्लिक करें !!