ExamProbe > MCQ Question > Railways
Q 1.

Fear : Threat :: Anger : ?

A)  Compulsion
B)  Panic
C)  Provocation
D)  Force

Q 2.

Moon : Satellite :: Earth : ?

A)  Sun
B)  Planet
C)  Solar System
D)  Asteroid
Q 3.

Doctor : Nurse :: ? : Follower

A)  Employer
B)  Leader
C)  Worker
D)  Manager
Q 4.

What will follow if a Money Bill is substantially amended by the Rajya Sabha? [UPSC CS 2013]

A)  The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha
B)  The Lok Sabha cannot consider the Bill further
C)  The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsideration
D)  In the case of a Union Territory having a legislative setup, the Chief Minister is appointed by the Lt. Governor on the basis of majority support
Answer & Explanation Answer: C) The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsideration

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 5.

Who of the following shall cause every recommendations made by the Finance Commission to be laid before each House of Parliament? [UPSC 2010 (CS-P)]

A)  The President of India
B)  The Speaker of Lok Sabha
C)  The Prime Minister of India
D)  The Union Finance Minister
Answer & Explanation Answer: A) The President of India

Explanation:

View Answer Discuss

Category: Indian Polity Quiz for UPSC, Indian Polity MCQ

Q 6.

Which part of the Indian Constitution provides for establishing Indian as a Welfare State? [UPSC 2008]

A)  The preamble of the Constitution
B)  Fundamental Rights (Part III of the Constitution)
C)  Directive Principles of State Policy (Part IV of the Constitution)
D)  Schedule IV of the Indian Constitution
Answer & Explanation Answer: C) Directive Principles of State Policy (Part IV of the Constitution)

Explanation:

View Answer Discuss

Category: Indian Polity Quiz for UPSC, Indian Polity MCQ

Q 7.

Which one of the these is not a keyword of Gandhian economy? [UPSC 2008]

A)  Self-sufficiency
B)  Decentralized production
C)  Equitable distribution
D)  Centralized production
Answer & Explanation Answer: D) Centralized production

Explanation:

View Answer Discuss

Category: MCQ on Indian Polity, Indian Polity Quiz

Q 8.

The disputes regarding the election of the President and Vice-President of India are decided by the [UPSC 2008]

A)  High Court
B)  Election Commission
C)  Supreme Court
D)  Parliament
Answer & Explanation Answer: C) Supreme Court

Explanation:

View Answer Discuss

Category: MCQ on Indian Polity, Indian Polity Quiz

Q 9.

1. Presides over the joint sitting of both the Houses.
2. Doesn’t have the right to vote.
3. Has the power to adjourn the House.
Which of the statements given above is/are correct?

A)  1 and 2 only
B)  2 only
C)  1 and 3 only
D)  1, 2 and 3
Answer & Explanation Answer: C) 1 and 3 only

Explanation:

View Answer Discuss

Category: mcq on indian polity, indian polity quiz

Q 10.

What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization ?

A)  2400 BC - 1700 BC
B)  2400 BC - 1750 BC
C)  2500 BC - 1700 BC
D)  2500 BC - 1750 BC
Answer & Explanation Answer: D) 2500 BC - 1750 BC

Explanation:

View Answer Discuss

Category: indian history questions answers

Q 11.

Which of the following industries is most developed in the Great Lakes region of North America?

A)  Cement and Paper
B)  Steel and Engineering
C)  Film industry
D)  Textile and Chemicals
Answer & Explanation Answer: B) Steel and Engineering

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 12.

Where is Dead Sea situated in the following continents?

A)  Europe
B)  Australia
C)  Asia
D)  Africa
Answer & Explanation Answer: C) Asia

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 13.

Which of the following cities is not located on Varanasi-Chennai rail-route?

A)  Hyderabad
B)  Nagpur
C)  Jabalpur
D)  Allahabad
Answer & Explanation Answer: D) Allahabad

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 14.

Which of the following names is given to the planetary winds blowing between the tropics?

A)  Monsoon
B)  Polar winds
C)  Westerlies
D)  Trade winds
Answer & Explanation Answer: D) Trade winds

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 15.

Which of the following processes helps in the formation of rift valley?

A)  Seismism
B)  Faulting
C)  Folding
D)  Volcanism
Answer & Explanation Answer: B) Faulting

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

error: कृपया उचित स्थान पर क्लिक करें !!