ExamProbe > MCQ Question > Programing
Q 1.

Which of the following is the root of the .NET type hierarchy?

A)  System.Object
B)  System.Type
C)  System.Base
D)  System.Parent
Answer & Explanation Answer: A) System.Object

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 2.

Code that targets the Common Language Runtime is known as

A)  Unmanaged
B)  Distributed
C)  Legacy
D)  Native Code
Answer & Explanation Answer: D) Native Code

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 3.

Which of the following assemblies can be stored in Global Assembly Cache?

A)  Private Assemblies
B)  Friend Assemblies
C)  Shared Assemblies
D)  Public Assemblies
Answer & Explanation Answer: C) Shared Assemblies

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 4.

Which of the following .NET components can be used to remove unused references from the managed heap?

A)  Common Language Infrastructure
B)  CLR
C)  Garbage Collector
D)  Class Loader
Answer & Explanation Answer: C) Garbage Collector

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 5.

Which of the following components of the .NET framework provide an extensible set of classes that can be used by any .NET compliant programming language?

A)  .NET class libraries
B)  Common Language Runtime
C)  Common Language Infrastructure
D)  Component Object Model
Answer & Explanation Answer: A) .NET class libraries

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 6.

Which of the following statements are TRUE about the .NET CLR?

  1. It provides a language-neutral development & execution environment.
  2. It ensures that an application would not be able to access memory that it is not authorized to access.
  3. It provides services to run “managed” applications.
  4. The resources are garbage collected.
  5. It provides services to run “unmanaged” applications.
A)  Only 1 and 2
B)  Only 1, 2 and 4
C)  1, 2, 3, 4
D)  Only 4 and 5
E)  Only 3 and 4
Answer & Explanation Answer: C) 1, 2, 3, 4

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 7.
Which of the following is the way to monitor the web application?
A)  MMC Event viewers
B)  Performance logs
C)  Alerts Snap-ins
D)  ALL
Answer & Explanation Answer: D) ALL

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 8.

Which of the following components used for .NET compliant programming language?

A)  Microsoft Dot NET class libraries
B)  Common Language Runtime (CLR)
C)  Common Language Specifications (CLS)
D)  Component Object Model (COM)
Answer & Explanation Answer: A) Microsoft Dot NET class libraries

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 9.

which utility can be used to compile managed assemblies (like Dll’s and EXE) into native code?

A)  gacutil
B)  ngen
C)  sn
D)  dumpbin
Answer & Explanation Answer: B) ngen

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 10.

What is true about Managed Code(MC)?

A)  Managed code(MC) is compiled by the JIT(Just In Time) compilers.
B)  Managed code(MC) where resources are Garbage Collected(GC)
C)  Managed code(MC) runs on top of Windows OS.
D)  Managed code(MC) written to target the services of the Common Language Runtime (CLR).
Answer & Explanation Answer: D) Managed code(MC) written to target the services of the Common Language Runtime (CLR).

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 11.

Choose right option(‘s) below statements about the .NET CLR?

  1. Common Language Runtime provides a language-neutral development and execution environment.
  2. Common Language Runtime ensures that an application would not be able to access memory that it is not authorized to access.
  3. Common Language Runtime provides services to run managed applications.
  4. Common Language Runtime The resources are garbage collected.
  5. Common Language Runtime provides services to run “unmanaged” applications.
A)  Only 1 and 2
B)  Only 1, 2 and 4
C)  1, 2, 3, 4
D)  Only 4 and 5
Answer & Explanation Answer: C) 1, 2, 3, 4

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

error: कृपया उचित स्थान पर क्लिक करें !!