Q 1.

Fear : Threat :: Anger : ?

A)  Compulsion
B)  Panic
C)  Provocation
D)  Force

Q 2.

Moon : Satellite :: Earth : ?

A)  Sun
B)  Planet
C)  Solar System
D)  Asteroid
Q 3.

Doctor : Nurse :: ? : Follower

A)  Employer
B)  Leader
C)  Worker
D)  Manager
Q 4.

‘Globalisation of Indian Economy’ means:

A)  stepping up external borrowings
B)  establishing Indian business units abroad
C)  having minimum possible restrictions on economic relations with other countries
D)  giving up programmes of import substitution
Answer & Explanation Answer: C) having minimum possible restrictions on economic relations with other countries

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 5.

Who wrote the book ‘Planned Economy for India’?

A)  M. Visvesvaraya
B)  Sardar Vallabhbhai Patel
C)  Jawaharlal Nehru
D)  Mahatma Gandhi
Answer & Explanation Answer: A) M. Visvesvaraya

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 6.

Which one of the following is the task of the Planning Commission? [NDA 1991]

A)  Preparation of the plan
B)  Implementation of the plan
C)  Financing of the plan
D)  Both (a) and (b)
Answer & Explanation Answer: A) Preparation of the plan

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 7.

The growth rate of agricultural production was negative in the:

A)  First Plan
B)  Second Plan
C)  Third Plan
D)  Fourth Plan
Answer & Explanation Answer: C) Third Plan

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 8.

The basic feature of the Rolling Plans was that:

A)  no physical targets were visualized
B)  revision of the achievements, of previous year
C)  annual fluctuations in prices and major economic developments could be considered while fixing targets
D)  no financial target except in the term of annual plans was envisaged
Answer & Explanation Answer: C) annual fluctuations in prices and major economic developments could be considered while fixing targets

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 9.

A rolling plan was a plan for:

A)  one year
B)  three years
C)  five years
D)  year to year basis
Answer & Explanation Answer: A) one year

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 10.

Rolling plan was designed for the period: [IAS 2003]

A)  1978-83
B)  1980-85
C)  1985-90
D)  1974-97
Answer & Explanation Answer: A) 1978-83

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 11.

India had a plan holiday: [CPO AC 2003]

A)  after the China-India War of 1962
B)  after the drought of 1966
C)  after the liberation of Bangladesh in 1971
D)  after the India-Pakistan War in 1965
Answer & Explanation Answer: B) after the drought of 1966

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 12.

The main objective of First Five-year Plan was:

A)  industrial growth
B)  economic growth
C)  development of agriculture including irrigation and power projects
D)  self-reliance
Answer & Explanation Answer: C) development of agriculture including irrigation and power projects

Explanation:

View Answer Discuss

Category:

Q 13.

A man’s speed with the current is 20 kmph and speed of the current is 3 kmph. The Man’s speed against the current will be

A)  11 kmph
B)  12 kmph
C)  14 kmph
D)  17kmph
Answer & Explanation Answer: C) 14 kmph

Explanation:
If you solved this question yourself, then trust me you have a all very clear with the basics of this chapter.If not then lets solve this together.Speed with current is 20, speed of the man + It is speed of the current Speed in still water = 20 - 3 = 17Now speed against the current will be speed of the man - speed of the current = 17 - 3 = 14 kmph

View Answer Discuss

Category:

Q 14.

Ways and Means Advances is provided to Central Government of India by…..?

A)  Reserve Bank of India
B)  NITI Aayog
C)  International Monetary Fund
D)  Finance Commission
Answer & Explanation Answer: A) Reserve Bank of India

Explanation:
The Reserve Bank of India gives temporary loan facilities to the centre and state governments as a banker to government. This temporary loan facility is called Ways and Means Advances (WMA). The WMA scheme for the Central Government was introduced on April 1, 1997, after putting an end to the four-decade old system of adhoc (temporary) Treasury Bills to finance the Central Government deficit.

View Answer Discuss

Category:

Q 15.

Armed Forces Special Powers Act is not effective in which of the following state?

A)  Nagaland
B)  Manipur
C)  Assam
D)  Meghalaya
Answer & Explanation Answer: D) Meghalaya

Explanation:
It is effective in the whole of Nagaland, Assam, Manipur (excluding seven assembly constituencies of Imphal) and parts of Arunachal Pradesh. The Centre revoked it in Meghalaya on April 1, 2018. Earlier, the AFSPA was effective in a 20 km area along the Assam-Meghalaya border.

View Answer Discuss

Category:

error: कृपया उचित स्थान पर क्लिक करें !!